Olika Amningsställningar

breastfeeding cradle hold Barnet på armen

En klassisk amningsställning där bebisens huvud vilar i armvecket. Skönast i en stol med bra armstöd eller i sängen med massor av kuddar. Vila gärna fötterna på en fotpall eller annat stöd för att undvika att du hänger med axlarna. Lägg bebisen i knät (eller på en kudde i knät) på sidan med hela kroppen (ansikte, mage och knän) vänd mot dig. Bebisens höft ska vara i linje med din mage och näsan i linje med bröstvårtan. Stoppa in ditt barns undre arm under din arm.

Lägg bebisen med huvudet i ditt högra armveck om du ska amma från högra bröstet. Låt bebisens hals, ryggrad och rumpa få stöd av din underarm och hand. Håll bebisens knän mot din kropp vid ditt vänstra bröst – bebisen ska ligga horisontalt eller med lätt “uppförslut”.

Du kan justera greppet genom att flytta bebisen lite längre ner mot handen – en liten förändring kan göra stor skillnad för din bekvämlighet.

Bäst för: Denna amningsställning fungerar ofta bra för barn som föddes vaginalt efter fullgången graviditet. En del kvinnor tycker det är svårare att föra barnets mun till bröstvårtan i denna ställning, så du kan vänta tills bebisen fått starkare nackmuskler vid ungefär en månads ålder, om du vill. Om du förlöstes med kejsarsnitt kan detta grepp trycka för mycket mot buken.

breastfeeding cradle holdKorsgrepp

Detta skiljer sig från förra amningsställningen genom att ditt barns huvud inte vilar i armvecket på samma sida som du ammar från – istället använder du vänster arm om du ska amma från höger bröst. Vänd bebisens kropp mot dig så att dess mage och bröst vilar mor din kropp. Styr bebisens mun mot bröstet med din hand placerad under bebisens huvud så att tumme och fingrar stöder runt nacken och bakom öronen.

Bäst för: Detta grepp fungerar bra för små spädbarn och för bebisar som har svårt att ta bröstet på rätt sätt.

breastfeeding clutch holdUnderarmsgrepp

Som namnet antyder håller du bebisen under armen (på den sida du tänker amma från) som en kuvertväska. Placera först bebisen vid din sida, under armen. Bebisen ska ligga vänd mot din kropp med näsan i linje med din bröstvårta och fötterna pekandes mot din rygg. Vila armen på en kudde placerad i ditt knä eller vid din sida och stöd bebisens axlar, nacke och huvud med handen. Styr bebisen mot bröstvårtan (hakan först) med C-greppet (se nedan). Men var försiktig – tryck inte bebisen mot bröstet så mycket att den kämpar emot. Ge bebisens övre ryggparti stöd med din underarm.

Bäst för: Detta grepp kan vara värt att pröva om du förlöstes med kejsarsnitt, eftersom du kan undvika tryck mot buken. Om bebisen är liten eller har svårt att ta bröstet bra kan denna ställning hjälpa dig föra den mot bröstet. Det fungerar också bra för kvinnor med stora bröst, platta bröstvårtor eller tvillingmödrar.

breastfeeding reclining positionVilande sidoläge

Om du vill amma liggandes på sidan i sängen kan du be någon lägga kuddar bakom din rygg för att ge stöd. Du kommer att behöva en eller ett par kuddar under huvud och nacke och det kan vara skönt att ha en mellan knäna också. Vad du siktar på är att hålla ryggraden och höfterna i en rak linje. Lägg bebisen vänd mot dig och dra den mot dig med huvudet vilandes i din undre hand. Alternativt kan du låta bebisens huvud vila i din övre hand, med din undre arm under ditt huvud så att den inte är i vägen. Om bebisens huvud inte kommer tillräckligt högt på detta vis, kan du ge det lite stöd med en vikt filt eller liten kudde. Bebisen ska inte behöva lyfta på huvudet för att nå bröstvårtan och du ska inte behöva luta dig ner heller.

Bäst för: Det kan vara skönare att amma liggandes på sidan om du förlöstes med kejsarsnitt eller om förlossningen var jobbig, om det gör ont att sitta upp eller om du helt enkelt tycker om att amma i sängen (nattetid eller dagtid).


Källa: Babycenter


Kommentarer


Vill inte ha reklam, dryga inlägg, frågor om vi ska lägga till varandra på bloglovin',
eller länka varandra i våra bloggar.
Lägger till dej i min blogg om jag känner för det, och detsamma gäller bloglovin'.

Namn:
    Klicka för att spara eller ta fram dina sparade uppgifter.
Email: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Postat av: Soya

Smart guide!

2008-12-08 @ 12:00:41 URL: http://soya.blogg.se/
RSS 2.0